3/4/16

Amics de @KRLS

Un president amb les idees clares i el país al cap

Jordi Grau i Andreu Mas presenten el llibre "Puigdemont, el president @KRLS" amb la participació de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i un dels seus mentors en el món de la política, l'exconseller de Governació i expresident de la Diputació, Joan Vidal i Gayolà.

La tesi del llibre que els periodistes Jordi Ramió Grau i Andreu Mas han escrit sobre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, és clara: té les idees molt clares i porta el país al cap. Una condició que els autors van subratllar durant la presentació de l'obra, ahir al migdia a la Llibreria 22, i amb la que hi van estar d'acord la successora de Puigdemont a l'alcaldia de Girona, Marta Madrenas, i l'exconseller de Governació i expresident de la Diputació, Joan Vidal i Gayolà, per a qui l'ara president va treballar. 
Puigdemont, el president @KRLS (Pòrtic, 2016) es va presentar com un exercici periodístic, marcat per un volgut distanciament del seu protagonista. La seva redacció es va completar en un temps rècord de deu dies -Ramió va rebre l'encàrrec editorial a finals de gener i, després de proposar la col·laboració a Mas, van entregar la feina l'11 de febrer- i recull una cinquantena de testimonis de persones properes a l'exalcalde.
A través de les seves pàgines, els periodistes Jordi Grau Ramió -director adjunt de l'edició Girona d'El Punt Avui- i Andreu Mas -director del digital Lliureimillor.cat- ofereixen un recorregut vital de l'actual responsable de la Generalitat.
Andreu Mas, Marta Madrenas, Joan Vidal i Gayola,
Jordi Grau i Guillem Terribas. Foto: llib. 22
Andreu Mas va admetre que no van ensenyar el llibre a Puigdemont abans de publicar-lo "perquè ens en vam oblidar", però va afegir que "hem volgut fer un retrat periodístic amb certa distància" que obvia el fet que, en realitat, es coneixen molt bé. En el cas de Mas, va coincidir amb l'actual president a la redacció de Catalonia Today a Barcelona. Sense voler desvetllar res del contingut, el periodista va destacar el capítol final -titulat "Homer Simpson" per una reflexió del mateix Puigdemont- que conté una entrevista indirecta, amb la que volien "recollir el pensament polític del president a principis del mandat". Ramió va incidir en la voluntat periodística del treball; va recordar Carles Puigdemont com algú que a la redacció "no cridava mai, escoltava molt i, després, feia el que volia"; va remarcar episodis com el referent a la seva estada a l'internat El Collell, "que li va marcar el caràcter"; i va incidir en la seva condició de "independentista i de Convergència de primera hora".
"Vigila els taurons"
Abans, Joan Vidal i Gayolà va descriure Carles Puigdemont com "un independent dintre de CDC" i va desvelar que, quan va prendre possessió de la Presidència, el va advertir -mentre s'abraçaven i a cau d'orella-: "Vigila els taurons, els de dintre i els de fora". Per la seva banda, l'actual alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va aprofitar la seva intervenció per dir dues coses que va oblidar mencionar quan la van entrevistar per al llibre: "el seu brutal i excepcional talent per comunicar" i "que és molt bona persona".
PTV, publicat en el Diari de Girona 03.04.2016

* Video de la presentació https://youtu.be/aA_vlgPJNvA

Amics de @KRLS
Foto: G. Sáchez / Icona.
Després d'una quarantena d'anys de dictadura, en plena campanya de les primeres eleccions municipals, un grup de joves de Convergència estaven posant cartells al barri de Sant Narcís de Girona. Per allí, hi van passar uns agents de la policia de trànsit de la Guàrdia Civil i els van aturar. Plovia. Els van fer estirar a terra, els van enfocar amb els llums del vehicle i els van interrogar com si fossin delinqüents perillosos. Després de fer-los patir una estona, els van deixar marxar però els van confiscar els carnets d'identitat. Qui explica aquesta anècdota, Joan Vidal i Gayolà, exconseller de Governació i expresident de la Diputació de Girona, no acaba de tenir clar si en aquella topada amb la benemèrita hi havia Carles Puigdemont. Però hi podria haver estat. Perquè, ja en aquell moment, formava part d'un minoritari col·lectiu que defensava la independència de Catalunya.
Aquest és un dels diversos moments que es van recordar ahir en la presentació del llibre Puigdemont, el president @KRLS, escrit per Jordi Grau, director d'El Punt Avui a les comarques gironines, i Andreu Mas, director de Nautilus. Un acte que es va fer a la sala d'actes de la Llibreria 22 de Girona i que va reunir un gran nombre d'assistents, amics dels autors però que, en la gran majoria, també són amics de l'ara president de la Generalitat.
Gayolà va destacar el passat de Puigdemont, però també el futur: “S'en faran més llibres, perquè en Carles aguantarà i tirarà endavant tot allò que ha dit que farà.” Però no es va poder estar de manifestar certa preocupació: “N'hi ha que es pensen que només són intel·ligents els que viuen a Barcelona. Tinc por que tingui problemes. Li vaig dir que vigili amb els taurons, els de fora i els de dins.”
Per la seva part, Andreu Mas va fer referència a l'obra, que és “un reflex de l'home que hi ha darrere del càrrec, a més de ser una reivindicació de Girona i de la història del diari El Punt”. L'elaboració del llibre, malgrat que es va haver de fer en deu dies, sosté que va ser un gaudi: “És un privilegi haver escrit aquest llibre amb en Jordi, que ha estat un dels meus mestres.” Sobre Puigdemont, va destacar la seva capacitat per no rendir-se mai i per obrir nous fronts: “Té fama de tastaolletes. Però li passa com a en Guardiola, s'hi aboca molt, ho dóna tot, i després necessita una experiència vital diferent.”
En la seva intervenció, Jordi Grau va destacar que el llibre és un relat periodístic, un retrat “volgudament distant”, a partir de la conversa amb una cinquantena de persones que el coneixen. “És un llibre fet des de l'amabilitat i que serveix per entendre el personatge. Amb passatges com ara el seu internament al Collell, que li ha configurat el caràcter”, va dir. Grau va definir el president com “un bon periodista i un gran comunicador, que ja de jove tenia el país al cap”. En aquest sentit, “era independent de primera hora, i convergent de primera hora, malgrat el que ara diguin”. I sosté que el llibre permet conèixer un personatge que, no als gironins, però a la resta del país, ha sorprès. Com Gayolà, Grau també creu que “li segaran els peus”. Però considera que Puigdemont n'és conscient, i prou intel·ligent.
Finalment, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va tancar l'acte, lloant el llibre –“es llegeix molt ràpidament i és divertit”– i també la figura del seu antecessor en el càrrec: “Té un talent excepcional per comunicar i és bona persona, dues qualitats que encara ara em continuen sorprenent.”
En definitiva, l'acte va ser la presentació d'un llibre però, alhora, un conclau de gironins que confien en el lideratge del seu president, del seu amic. En una entrevista, Puigdemont va dir a Grau i a Mas: “De què teniu por?” Doncs això, endavant!
Anna Puig, publicat en el Punt Avui 03.04.2016

Cap comentari:

Publica un comentari