Publicat per la càtedra de la UdG dedicada al pensador, és obra del dibuixant Iván García i l’escriptor Josep Pastells i es presenta aquest vespre a la Llibreria 22 de Girona.
portada del llibre/còmic |
La majoria sap que Josep Ferrater Mora (1912-1991) és el filòsof català més important del segle XX i un dels intel·lectuals espanyols a l’exili més destacats. Però, acadèmics a banda, qui en sap gaire més, enllà d’això? Ara un còmic en reprodueix, a grans trets però fidelment, el seu recorregut vital i ofereix pinzellades del seu pensament filosòfic amb la voluntat, com destaca Joan Vergés, director de la Càtedra Ferrater Mora, “d’eixamplar el coneixement de la seva obra i figura a un públic més ampli i, en especial, entre el jovent”. I què millor que apropant l’alta cultura a la cultura pop a través del còmic, un recurs d’altra banda molt habitual en altres països, com ara a França.
L’obra, publicada per Documenta Universitaria , és el resultat del premi de còmic convocat el 2016, amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de la mort del pensador, per la Càtedra Ferrater Mora de la Universitat de Girona (UdG) i que van guanyar el dibuixant Iván García i l’escriptor Josep Pastells.
Ferrater Mora, filòsof ressegueix la trajectòria del pensador català a través de l’entrevista que li fa un becari del diari Girona i Punt –que curiosament té moltes semblances físiques amb el guionista, igual que el director del rotatiu amb el dibuixant del còmic– el 2 de novembre de 1989: dia inaugural de la càtedra dirigida aleshores per Josep-Maria Terricabras.
Joan Verges, presentant el llibre al costat del dibuixant Ivan Garcia i del guionista/escriptor Josep Pastells. |
Criat a dida a Amer, educat al Collell, treballant com a oficinista de banca i comercial de cotxes... fins que va entrar com a professor de filosofia a la Universitat de Barcelona (UB) és ressaltat en el primer apart d’aquesta obra gràfica de caràcter divulgatiu farcida de petits grans detalls. L’ingrés en l’exèrcit en el bàndol republicà i el posterior exili marquen un abans i un després en la vida d’aquest pensador que va transcendir, entre altres aportacions, amb la publicació del Diccionario de filosofía, l’obra colossal publicada per primer cop a Mèxic el 1941 i que va acabar conformant quatre volums. María Zambrano, Jaume Vicens Vives, Josep Pla, Priscilla Cohn (l’alumna amb qui acabaria casant-se) són alguns dels personatges històrics que apareixen al llarg de l’obra.
El còmic es presentarà avui (19.30 h) a la Llibreria 22, en un acte en què intervindran els dos autors i el director de la Càtedra Ferrater Mora.
Per la seva banda, la Càtedra Ferrater Mora actualment està impulsant la digitalització del Diccionario i està embrancada en la seva actualització. “L’objectiu final, igual que aquest còmic, és mantenir viva l’obra de Ferrater Mora. Un pensador, al capdavall, és la seva obra, el que ha escrit. Però darrere d’una obra, és clar, també hi ha una persona, un homenot, subratlla Joan Vergés.
Jordi Camps linnell publicat en el Diari de Girona 01/02/2018
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada