14/10/19

GIROCÒMIC 2019: Mandela, Orwell i ‘cosplay’

L’escriptor i periodista britànic John Carlin va ser, ahir, un dels protagonistes d’un Girocòmic que supera els 6.000 espectadors de l’any passat, amb un dia menys.

Quan l’artista gràfic Oriol Malet va declarar, en un moment de la seva intervenció a la taula rodona celebrada ahir al migdia al Girocòmic, com d’al·lucinat se sentia veient passar sense parar un munt de cosplayers mentre xerrava, molts dels assistents van sentir reproduïts els seus pensaments en aquestes paraules.
L'Espai de Còmics 22 a Girocòmic 2019.

El batibull de gent i de diversitat viscuda ahir, de la mateixa manera que el dia abans en la jornada inaugural, i sobretot amb molta gent disfressada per a l’ocasió confirmaven el que el director de la fira, Aleix Freire, declarava als mitjans de comunicació sobre el fet que cada vegada hi ha més públic adult interessat en el còmic i no es redueix als nens. “La realitat és que s’ha convertit en un tema que cada any veiem com evoluciona. El còmic és un tipus de literatura obert a un ventall molt important de públic”, va explicar.
Molt d’aquest públic que podríem dir adult, precisament, es va congregar en la conferència titulada La representació gràfica dels conflictes històrics, que tenia com a protagonistes l’esmentat Oriol Malet i John Carlin, com a autors de la novel·la gràfica Mandela i el general (Comanegra), així com Andrea de Lucio i Jordi de Miguel com a autors d’Homenatge a Catalunya (Rosa dels Vents) i el professor Miguel Berga, moderats per Guillem Terribas. Una xerrada interessant que donar per a molt però que va resultar fructífera quan Mandela i Orwell van donar-se la mà. Va ser Carlin qui va establir una connexió entre la solidaritat viscuda a tot el món per la causa republicana durant l’esclat de la Guerra civil
Guillem Terribas, Oriol Malet, John Carlin, Miquel Berga, Jordi de Miguel i Andrea de Lucio
espanyola, molt semblant a la que es va produir quan a Sud-àfrica es va aixecar una onada de denúncia ferma contra l’apartheid. Per la seva banda, Berga va declarar que “calen més Orwells i més Carlins en aquests moments que vivim”, pel fet que, com va dir, en els articles del periodista hi ha molts ecos d’Orwell: “En el coratge intel·lectual i la manera d’expressar-se honestament.” 

Tot això i més s’explicava mentre al costat es venia tot de material al voltant del món del còmic, se signaven exemplars, se celebraven tallers i es feien exhibicions, tant d’esgrima com de cosplay. A la tarda, les actuacions de grups vinculats al moviment K-pop van acabar per animar la festa.
Una fira consolidada
En la quarta edició del Girocòmic, s’han presentat un centenar d’expositors i multitud d’activitats relacionades amb el còmic. Unes xifres molt diferents a les de la primera edició, en què només hi havia nou editorials presentant productes relacionats amb aquest gènere literari. Des de l’organització, ahir ja donaven per fet que s’arribaria als 6.000 visitants de l’any passat, malgrat que en aquesta edició només han obert dos dies, ja que el 12 d’octubre ha caigut en dissabte.
Freire considera “consolidat” aquest festival, tot i que “evidentment” no poden competir amb el Saló del Manga de Barcelona: “Però ha quedat clar que hi ha cada cop més interès pel còmic també a les comarques de Girona”, va assenyalar.
Jordi Camps Linnell, publicat en el PuntAvui 14.1.2019

John Carlin i Oriol Malet presenten «Mandela i el general» al Girocòmic
Oriol Malet i John Carlin 
L'escriptor i periodista britànic John Carlin i el dibuixant català Oriol Malet, autors de la novel·la gràfica Mandela i el general, van protagonitzar ahir al matí una de les taules rodones de la quarta edició del Girocòmic, que s'ha celebrat aquest cap de setmana al Palau Firal de la Devesa, a la ciutat de Girona.
En un acte titulat La representació gràfica dels conflictes històrics, conduït pel llibreter Guillem Terribas, ...  segueix 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada