19/6/12

El llegendari ´Girona, un llibre de records´ de Josep Pla es reedita pel 60è aniversari

Una ruta literària, un cicle de conferències i una exposició acompanyen el rellançament de l'obra de l'escriptor de Llofriu
"Fou en aquell estret i miserable suburbi, esmaltat de llaunes de petroli i ratllat de filferros, que vaig sentir el primer gran xoc de la meva vida. Anàvem passant el carrer de Pedret quan de sobte Girona se'ns presentà, sobre l'arc de la tartana, amb tota la seva impressionant monumentalitat. Fou com una fuetada i em semblà que àdhuc l'euga alçà una mica les orelles davant les ratlles verticals. Jo vaig quedar immòbil com una perdiu parada per un gos. Vaig quedar com clavat. Davant teníem, com si ens vingués a sobre, molt pròxima, amb una força implacable, la nau imponent de la Catedral".
Una bona novel·la es coneix si al cap de deu o vint anys de la lectura en queda inesborrable alguna escena. L'entrada en tartana per Pedret del jove Josep Pla a la ciutat de Girona és una escena ja inesborrable de la memòria col·lectiva gironina. L'escena correspon a les primeres pàgines de Girona, un llibre de records, volum que arriba al seixantè aniversari de la seva publicació, fet que diverses institucions han acordat commemorar amb una reedició especial i amb actes com ara una ruta literària per la ciutat, un cicle de conferències i una exposició.
L'escriptor de Palafrugell va immortalitzar el seu pas pel Col·legi dels Maristes, aleshores situat al Barri Vell de Girona, on d'adolescent va estar internat fins l'any 1909. Pla, amb la seva ploma prodigiosa, va regalar als gironins una joia, un retrat en exclusiva de la ciutat de l'època.
La nova edició, dins la col·lecció La Butxaca (Destino), en col·laboració amb la Càtedra Josep Pla de la UdG, i amb un pròleg nou de Narcís Comadira, va començar a arribar ahir a les llibreries. Després d'una primera edició l'any 1952 de l'Editorial Selecta, la Girona de Pla es va incloure al llibre Primera Volada, dins l'Obra Completa de l'escriptor. Posteriorment va conèixer altres edicions.

Programa d'actes
A més de la Càtedra Pla de la UdG, participen als actes la Fundació Pla de Palafrugell, el Grup 62, i la Casa de Cultura, l'Ajuntament i la Llibreria 22 de Girona, que acollirà la presentació de la reedició el dijous, 5 de juliol, a les 8 del vespre.
Més  informació:http://www.diaridegirona.cat/cultura/2012/06/19/llegendari-girona-llibre-records-josep-pla-reedita-pel-60e-aniversari/568404.html

El tamís planià
L'Ajuntament, la Diputació, la UdG i la Fundació Pla commemoren conjuntament el 60è aniversari de la primera edició del volum 'Girona, un llibre de records'

Un pròleg del poeta, escriptor i artista Narcís Comadira és l'aportació més destacada de la reedició del volum Girona, un llibre de records, de Josep Pla, que Destino reeditarà –a mitjan d'aquesta setmana serà a les llibreries– en format de butxaca, per commemorar el 60è aniversari de la primera edició d'un dels llibres més preuats de l'escriptor baixempordanès. Aquesta efemèride, de fet, ha provocat que ens com ara l'Ajuntament de Girona –a través de l'Aula d'Humanitats del centre cultural La Mercè–, la Diputació de Girona –a través de la Casa de Cultura– i la Universitat de Girona –a través de la Càtedra Josep Pla, que dirigeix Xavier Pla–, a més de la Fundació Josep Pla, s'hagin aliat per confegir un programa d'actes que inclou des d'una ruta literària, amb sopar planià inclòs (optatiu), fins a un cicle de conferències, passant per una lectura il·lustrada del llibre, amb projecció d'imatges de l'època, i la mateixa presentació de la reedició del llibre, el dia 5 de juliol, a la Llibreria 22 de Girona, a càrrec de Xavier Pla, Narcís Comadira i l'editor Josep Maria Castellet. Els textos que es llegiran en la ruta literària els va seleccionar el periodista i escriptor Miquel Pairolí per a l'exposició que va comissariar, Josep Pla i Girona, el 1997, a la Fontana d'Or.
Més informació:
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/551815-el-tamis-plania.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada