20/6/12

Mor Emili Teixidor

L'escriptor, crític i assagista va néixer a Roda de Ter fa 78 anys
Entre els diversos guardons que va rebre, destaca el premi Nacional de Literatura amb la novel·la ‘Pa negre'

Emili Teixidor , escriptor, crític, assagista, pedagog i col·laborador del dominical d'El Punt Avui, Presència, ha mort aquest dimarts a Barcelona a l'edat de 78 anys. Nascut a Roda de Ter (Osona) el 1933, va guanyar diversos premis, entre ells el Nacional de Literatura amb la novel·la Pa negre (2003).
Teixidor, que era mestre de professió, va començar la seva producció literària al 1960 amb obres per al públic infantil i juvenil. Durant aquesta primera etapa, va escriure Les rates malaltes (1967), premi Joaquim Ruyra, Dídac, Berta i la màquina de lligar boira (1969) i L'ocell de foc (1969), que han esdevingut clàssics de la literatura juvenil. A la vegada, va col·laborar en algunes revistes com Cavall Fort o Oriflama, dirigides al públic infantil i juvenil.
L'any 1979 va escriure la seva primera obra per a adults, Sic trànsit Glòria Swanson (1979), recull de narrativa amb que va obtenir el premi Crítica Serra d'Or. També cal destacar les novel·les Retrat d'un assassí d'ocells (1988) i El llibre de les mosques (2000), que va guanyar el premi Sant Jordi de novel·la.
La més aclamada de totes, però, va ser Pa negre (2003), guanyadora dels premis Joan Crexells, Lletra d'Or, Premi Nacional de Literatura i Maria Àngels Anglada. A més, Pa negre ha estat portada al cinema pel director Agustí Villaronga el 2010. Després de l'èxit d'aquesta, Teixidor va continuar la seva producció amb Laura Sants (2006), i Els convidats (2010). A més dels guardons literaris, al 1992 Emili Teixidor fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi, concedida per la Generalitat.
A part de la seva obra literària, Emili Teixidor ha escrit guions per a la ràdio i la televisió, articles periodístics i reculls d'articles de les seves intervencions radiofòniques, com En veu alta: escrits per a la ràdio (1998). La seva faceta periodística el va portar a dirigir i presentar el programa sobre llibres Mil Paraules a TV3. Teixidor té obra traduïda al castellà, al francès, a l'italià i al portuguès.
El Punt-Avui / ACN 20.06.12
http://www.rtve.es/alacarta/videos/linformatiu/linformatiu-migdia-20-06-12/1442371/

* És una pena  que Emili Teixidor ens hagi deixat a una edat que  encara donava  per a més. Però, ho ha fet amb la feina feta.L’Emili Teixidor era un HOME bo. Un cinèfil. Un editor. Un optimista que deia les coses pel seu nom , quan calia. Un comunicador. Un amic. Un escriptor per a totes les edats. Gran coneixedor de la nostra llengua i, sobretot, un gran pedagog.Vaig conèixer a l’Emili fa molts anys, a la presentació a Girona de la segona pel·lícula de Ventura Pons, “El Vicari d’Olot”, ell n’era el guionista. D’allà va néixer una amistat que ha durat fins ara. Amb moltes interrupcions i en amigables trobades. Vam jugar a fer un “teva meva” durant  la presentació a la 22 del seu famós, aplaudit i reconegut llibre “pa negre”. Una pena.
Guillem Terribas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada