20/6/12

No veiem que les noves generacions hagin renunciat encara a llegir´


Llibres del Segle enceta nova etapa amb l'"Antologia de Spoon River" en català.
El clàssic de la poesia anglosaxona Antologia de Spoon River, obra d'Edgar Lee Masters editada el 1915 a Nova York, i que l'any 1940 sumava ja la barbaritat de 70 edicions, acaba de veure la llum en català en una edició completa que cal celebrar doblement, perquè també enceta la nova etapa de l'editorial Llibres del Segle, fundada a principis dels anys 1990 per Manuel Costa-Pau com un segell empordanès, i ara gestionada per dos dels seus fills, els germans Roger i Marta.
Edgar Lee Masters (1868 - 1950) és un d'aquells casos atípics del món de les lletres que esdevenen un mite. Advocat i cobrador d'energia elèctrica, va conèixer la glòria amb l'edició d'aquesta obra que presenta el poble fictici de Spoon River, els habitants del qual, ja morts, parlen de fets de la seves vides, reflexionen sobre les coses que mai van gosar dir, però potser haurien d'haver dit. Surten, en definitiva, les veritats de les seves existències, en el que esdevé un duríssim al·legat sobre la vida rural als Estats Units de la segona meitat del segle XIX, i un assaig portentós sobre la decadència d'Occident. A partir d'aquí, Lee Masters no va tornar a conèixer la fama literària.
Roger i Marta Costa-Pau es mostren orgullosos d'aportar una obra de culte a la literatura catalana, que presentaran avui a la llibreria La Central de Barcelona, amb la participació del poeta Sam Abrams, i també amb Jaume Bosquet i Miquel Àngel Llauger, responsables de la traducció al català, a més de Montserrat Garcia Ribas, codirectora de la col·lecció Culip, de Llibres del Segle. La presentació a Girona es farà a la Llibreria 22 el dilluns dia 25 (20h), amb l'escriptora Núria Esponellà, els traductors i l'altra codirectora de Culip, la poetessa santperenca Rosa Font. També n'és codirector Lluís Lucero i el mateix Roger Costa-Pau. Antologia de Spoon River és el número 24 de la col·lecció Culip, que ha renovat la seva imatge, fruit de la nova etapa editorial. La renovació d'imatge comença amb el poemari L'arquitectura de la llum, d'Antoni Clapés, número 23 de Culip, també en distribució a les llibreries. Antoni Clapés és poeta, editor i traductor.

Poesia en l'era d'Internet
Preguntats pel coratge d'embrancar-se en un projecte editorial en plena era d'Internet, Roger i Marta han explicat que, contràriament al que s'acostuma a dir, hi ha moltes possibilitats que les noves generacions llegeixin més: "Molts adults han renunciat a llegir, però no veiem que les noves generacions hi hagin renunciat encara".
D'altra banda, asseguren que als Països Catalans hi ha llibres boníssims pendents de publicació: "Hi ha bons poetes amb obra al calaix. Com les grans editorials es concentren en els premis literaris, tenim un camí a recórrer que combinarà les veus més consolidades amb els veus emergents".
Entre els projectes de la nova etapa de Llibres del Segle hi ha la publicació del llibre del brasiler Ronald Polito (De passada, en traducció de Josep Domènech Ponsatí), l'últim llibre de Víctor Sunyol, i també el darrer poemari de Roger Costa-Pau, Cavada pell.
En prosa, s'ha previst editar el llibre Meuques a tres pessetes (memòries del barri Xino de Girona), de Gerard Bagué, i també la nova novel·la de Manuel Costa-Pau, Diana Palmer. L'editorial encetarà aviat la col·lecció Mot d'Obra, dedicada a l'assaig literari i al camp de les arts visuals. El primer volum, Escriure avui sobre l'art d'avui, serà de diversos autors.
Daniel Bonaventura, publicat en el Diari de Girona 20.06.12

Cap comentari:

Publica un comentari