La Girona oculta rep un feix de llum de la mà erudita de l'arxiver i historiador Ramon Alberch i el seu llibre Girona. Històries, curiositats i misteris (Viena Edicions), que es presenta avui (19.30 h) en un acte a l'Ajuntament.
El llibre revela aspectes poc coneguts, com la construcció de les cases del carrer de les Ballesteries, recolzades en l'alta muralla per estalviar-se una de les parets mestres. Les Ballesteries era ja al segle XIV un carrer bulliciós on retrunyia l'activitat de ferrers, serrallers i ballesters. Un carrer d'una ciutat sotmesa al càstig dels setges militars i dels aiguats que, l'any 1548, en plena avinguda de l'Onyar, va veure com s'ensorraven per l'efecte dominó 10 cases i morien 20 persones.
Ramon Alberch convida a passejar pels carrerons del laberíntic barri medieval amb el seu llibre a la mà per resseguir el rastre encara palpable en edificis i obres d'art d'històries com la de les tres figuretes esculpides en pedra al segle XVII davant el número 32 de la Rambla, antiga plaça de les Cols. Un home cargol, un músic amb un sac de gemecs i un home amb ales de rat penat. L'origen d'aquesta simbologia no s'ha pogut establir, però tot apunta que les figures volen perpetuar l'escarment públic que van patir tres monjos que l'any 1622 van presumptament assassinar l'abat del monestir de Sant Esteve de Banyoles fent esclatar una potent càrrega de pólvora que havien situat dins un túnel excavat sota el seu dormitori amb sacríleg propòsit.
La plaça més petita del món -la dels Raïms-, els vuit ponts de la factoria Gustave Eiffel que es van construir a la ciutat entre els anys 1876 i 1877, o l'origen de les barres catalanes més antigues del sepulcre del segle XI-XII de la comtessa Ermessenda, visitable a la Catedral de Girona, són altres de les 32 històries incloses al llibre firmat per qui va ser director dels arxius de Girona i Barcelona, subdirector general d'Arxius de la Generalitat, i president de l'organització no governamental Arxivers Sense Fronteres.
Autor d'una vintena de llibres sobre la història de Girona, Alberch, actual director general de l'Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents de la Universitat Autònoma de Barcelona, sosté que un nombre creixent de ciutadans "s'atansen a la història a través de les llegendes i els misteris".
El llibre, il·lustrat amb fotografies de Xavier Alejo Ruiz, el componen 32 capítols, que l'autor classifica en disset misteris, a més de quinze petites històries o curiositats.
Daniel Bonaventura, publicat en el Diari de Girona 28.11.13
* La presentació a la Sala Miquel Diumé, el 28.11.13, compta amb la Col·laboració de la
Llibreria 22
Llibreria 22
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada