20/8/14

EUFÒRIA de Xavier Bosch Ed. Proa / 19.50 €
Xavier Bosch és periodista i escriptor català, nascut el 21 de juliol de 1967. Ha treballat a la ràdio, a la premsa i a la televisió. És un bon periodista, però cada vegada és més bon escriptor de ficció.
L’any 1992 ja va publicar a la editorial La Magrana “Jo, el simolses” i el 1998 “Vicis domèstics” a la mateixa editorial. Però va ser l’any 2009 quan va guanyar el Premi Sant Jordi de Novel·la amb “ Se sabrà tot” que va arribar al gran públic i, a més, va donar a conèixer el personatge, una mena d’alter ego del mateix Bosch, de Dani Santana protagonista de la trilogia formada per les novel·les “Se sabrà tot”, “ (2009), “Homes d’honor” (2012) i “Eufòria” (2014).
Aquesta darrera, Eufòria, és possiblement la millor de les tres . A Eufòria, Xavier Bosch, ja domina a la perfecció el tempo, les històries i, sobretot, els personatges secundaris. El mateix Dani Santana, és converteix en una mena de personatge crepuscular, el mateix  que en una de les històries que hi trobarem sobre la situació actual del periodisme i els diversos mitjans de comunicació. Bosch té la habilitat, en totes les novel·les, però a Eufòria molt més, de tenir-nos enganxats en vàries històries que és van succeint paral·lelament. A Eufòria, ens trobem amb un Dani Santana que ha estat agredit i ha d’estar ingressat durant una llarga temporada en un hospital on amb l’ajuda d’uns companys investigarà una trama sobre metges i laboratoris farmacèutics.
Xavier Bosch i Guillem Terribas a la 22
Xavier Bosch en aquesta novel·la demostra tenir un  domini de la narració i crear uns personatges molt interessants, que en general fa que tota la història tingui un to crepuscular, amb una espurna d’optimisme.
Tot plegat fa entendre que Xavier Bosch aparcarà el personatge de Dani Santana i a partir d’ara ens oferirà altres històries que de ben segur seran tant o més interessants que les que hem llegit fins ara.
De totes maneres, mentre aquesta esdeveniment arriba, tenim Eufòria, una novel·la que no defraudarà la seva lectura i el que ens proposa.
Guillem Terribas, Llibreria 22 · Girona
Publicat a la Revista L y más nª 37 Juny 2014. ( L Librerías Independientes)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada