11/6/15

L´«Univers Thomas Mann» revisarà fins i tot «els gossos del soterrani»

Un cicle repassa la vida de l'autor de "La muntanya màgica", que és revisar la història d'Europa
Aparador de la Llibreria 22
El cicle Univers Thomas Mann, que es farà a diferents equipaments de Girona, escrutarà al detall la vida de l'escriptor alemany, i revisarà fins i tot "els gossos del soterrani", expressió que ell usava per referir-se als dimonis que portava a dins. D'aquests "gossos encadenats al soterrani" en parlarà l'escriptora i germanista Rosa Sala Rose en una conferència el dilluns, 15 de juny a la Casa de Cultura. Sala Rose, traductora de Mann i Goethe, es referirà a les inevitables tensions que afloren una i altra vegada en la trajectòria vital de l'autor de Mort a Venècia, que va saber sublimar-les en la seva literatura.
"Univers" són unes jornades culturals que cada més de juny es dediquen a un gran nom de la literatura universal des del 2004.
El programa d'aquesta 12a edició dedicada a Mann començarà dimarts vinent amb la projecció de Mort a Venècia, l'adaptació de la cèlebre novel·la de qui va ser Premi Nobel de literatura el 1929.
Molt esperada pels lletraferits és també la conferència de Javier Aparició, professor de Literatura Comparada a la Universitat Pompeu Fabra, que parlarà en un acte al Centre Cultural La Mercè que inclourà un tast gastronòmic inspirat en l'obra de Mann, amb comentaris de Salvador Garcia-Arbós i Vicenç Pagès Jordà.
Jordi Dorca, Josep M. Clavaguera, Guillem Terribas;
Lluís Freixas, Glòria Granell, Daniel Bonaventura.
A l'organització de l'Univers Mann hi participen les biblioteques de Girona, el Cinema Truffaut, la Casa de Cultura, l'Escola Municipal d'Humanitats, el Museu del Cinema i la Llibreria 22.
Jordi Dorca, Glòria Granell, J.M. Clavaguera, Guillem Terribas i Lluís Freixas van comparèixer ahir en roda de premsa per presentar un cicle que, segons asseguren, omple cada any la sala de conferències, la qual cosa demostra l'interès que desperta la literatura.
Per a Lluís Freixas, "resseguir la biografia de Mann no deixa de ser resseguir la història d'Europa". Per a Clavaguera, l'autor de La Muntanya màgica és l'últim "escriptor clàssic modern", en el sentit que despés ja arriba la postmodernitat, i té firmada una obra ingent. Terribas remarca que, any rere any, el cicle Univers busca un autor que, a més de figurar entre els grans, "hagi creat un univers i hagi tingut una reconeguda influència".
Thomas Mann (1875 · 1955)
La iniciativa va néixer el 2004 per intentar implantar a Girona la commemoració del "Bloomsday", dia recreat per James Joyce a la novel·la Ulisses, l'acció de la qual transcorre el 16 de juny de 1904.
Des d'aleshores, s'ha reivindicat autors com Proust, Woolf, Kafka, Calvino, Faulkner, Pessoa, Borges, Homer o Tolstoi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada