23/7/11

Sexe i futbol prenen relleu a la novel·la de Lluís Muntada premiada amb El setè Cel

L'autor declara a l'acte de proclamació que Salt és un "laboratori social i polític" que haurà d'eliminar la xenofòbia.
E
l sexe i el futbol tenen una presència rellevant en la novel·la de Lluís Muntada L'Elegància del número zero, però seria enganyós pensar que l'autor ha tirat de beta d'aquests dos elements per atrapar el lector en una trama sensacionalista. Ben al contrari, Muntada ha posat el sexe i el futbol al servei de la construcció de la personalitat del protagonista, David, que evoluciona des de l'adolescència fins la maduresa al llarg de les pàgines d'aquesta obra literària "sàviament construïda", segons el jurat que ahir li va concedir el premi El Setè Cel de narrativa, en un acte de la Festa Major de Salt celebrat a la Biblioteca Pública.
L'Ajuntament de Salt convoca aquest premi a obra publicada, dotat amb 3.000 euros, i que en aquesta cinquena edició ha tingut un "nivell molt elevat", segons la valoració d'un jurat presidit per Vicenç Villatoro i completat per Miquel Berga, Albert Rossich, Robert Fàbregas, Jaume Torramadé i Guillem Terribas.
El premi s'atorga per votació popular dels lectors de la biblioteca, que eleven les seves propostes a jurat d'especialistes. Aquest any han competit amb la guanyadora les obres finalistes Manual de supervivència de Jordi Dausà, Maletes perdudes de Jordi Puntí, Arrels nòmades de Pius Alibek i Un país de butxaca de Joan D. Bezsonoff. Aquestes dues darreres van ser descartades per no isncriure's pròpiament en el gènere de la ficció. Per Albert Rossich, L'elegància del número zero presenta una "potència narrativa captivadora".
L'autor, director de la Col·lecció Josep Pla, es va mostrar "molt content" per haver guanyat un premi manifestament "independent" i va evocar l'efervescència cultural de la vila de Salt de fa trenta anys, esmentant alguns protagonistes com la família Sunyer, Josep Paulí, Miquel Berga, Guillem Terribas o el grup teatral El Talleret de Salt. "Avui" -va prosseguir- "Salt és un laboratori social i polític d'idees democràtiques cridat a marcar la nostra salut i la força que hem de fer per eliminar actituds xenòfobes".
L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, va assegurar que l'objectiu de l'Ajuntament en convocar el premi és "promocionar Salt" i situar la vila en el mapa de la cultura, també en literatura. En aquest sentit, es va comprometre a obrir el jurat als membres de l'oposició i a demanar al jurat que estudiï tàctiques perquè el premi tingui difusió arreu de Catalunya.
Daniel Bonaventura, publicat en el Diari de Girona 23.07.11. Foto: Marc Martí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada