4/3/16

Presentació a la Llibreria 22 de Girona de Catalunya mítica (Orciny Press)

A la foto de Fantàstik: Hugo Camacho, Enric Bassegoda
i Ignació J. Borraz
Dijous passat 28.05.2015, finalment es va produir el desembarcament de l’antologia d’Orciny Press Catalunya Mítica. Relats inspirats en la mitologia catalana (Diversos autors, 2015) a Girona. Concretament, la presentació va ser a les 20h a l’emblemàtica Llibreria 22 del carrer Hortes. I allà estàvem la delegació gironina dels de Fantàstik. L’editor Hugo Camacho, aquest autèntic “exèrcit d’un sol home” (com li agrada autoanomenar-se amb humor), va arribar-hi convenientment carregat amb un bon grapat d’exemplars del llibre, i escortat per dos dels autors del recull, l’Enric Bassegoda i i l’Ignacio J. Borraz. Precisament aquells autors que havien situat l’acció dels seus relats més a prop de Girona: el primer a la petita vila empordanesa de Llers; el segon, al castell vallespirenc de Bellaguarda.
No és habitual haver d’afegir cadires en una presentació a la 22, però en aquesta ocasió així fou. L’Hugo va ser el primer en agafar la paraula per explicar als assistents la gènesi de l’antologia. La idea sorgí de la constatació en les seves pròpies carns que sabia més de la història llegendària d’altres cultures que de la seva pròpia: a l’escola, explicà l’Hugo, mai li parlaren dels mites de Catalunya. Dones d’aigua, dips, vampirs, etc. El folklore català és ric i fecund en llegendes, no obstant això, són molts els catalans que les desconeixen. D’aquesta trista certesa, doncs, sorgí la idea de llançar una convocatòria perquè qui s’hi sentís amb ganes li enviés el seu relat mitològic (i és important aquest “seu”, ja que no es tractava de reproduir el mite tal i com el coneixem, sinó d’adaptar-lo). L’editor va explicar amb orgull que a l’editorial van rebre més de trenta relats, dels quals se’n van seleccionar els onze que es van considerar millors, i que són els que figuren finalment al llibre.
Tot seguit prengueren el relleu els dos autors. El primer a parlar fou l’Ignacio, l’autor del relat “La meva vella guàrdia”. L’autor va citar Joan Amades, referent en el seu relat i una de les persones que més ha fet pel nostre folklore, i va exposar breument què el mogué a participar en aquesta antologia, abans de començar a desgranar l’argument dels primers contes del llibre. Tot seguit fou l’Enric, autor novell en això del fantàstic, qui va prendre la paraula. També va començar explicant la seva participació en el projecte, amb el seu relat “Llers, 1939”, una història sobre un vampir empordanès molt anterior al mític comte Dràcula, i que l’autor va treure de context i el situà en plena escampada republicana. Una història amb molt de regust a Perucho, com ell mateix va admetre. Provant de no fer spoilers, l’Enric va oferir un tastet de l’argument de la resta de relats del recull.
Vista parcial de la presentació a la 22.
Foto: FantàstiK
L’acte va acabar amb unes darreres paraules de l’editor, que va recordar als assistents que, si els havia semblat interessant la presentació, podien comprar el llibre allà mateix. Business is business. De fet, a partir d’aquesta setmana els gironins estem d’enhorabona, ja que la 22 s’ha convertit en punt de venta dels llibres d’Orciny Press (els físics, que els electrònics ja els té tothom ben a l’abast en plataformes com Lektu). Així doncs, els nortenys ja tenim també el nostre lloc on comprar no només aquest Catalunya mítica, sinó també els anteriors El espectroscopio del alma(Edward Page Mitchell, 2015) i El final el duelo (Alejandro Marcos, 2015), tots dos en castellà, o la imminent i prometedora Fantasma (Laura Lee Bahr), el primer llibre de la col·lecció “Midian”, dedicada al bizarro.
Per tot això, el brindis amb què es va cloure la presentació va tenir alguna cosa de celebració per part de tots: editor, autors i també lectors.

Publicat a la pàgina web FANTÀSTIK http://fantastik.qdony.net/?p=1350 
publicat el 01.06.2015. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada