31/10/16

Jaume Puig conquereix el premi Just M. Casero amb l'obra «El veler magenta»

Gemma Sardà repeteix com a finalista del concurs de novel·la curta, per segon any consecutiu, amb "Mudances"

Gemma Sardà, Jaume Puig i Santi Vila.Foto: Carles Colomer  
La Llibreria 22, organitzadora dels premis Just Manuel Casero, va anunciar ahir els guanyadors de la seva 36a edició en un acte a la Sala Planeta de Girona. Jaume Puig ha estat escollit guanyador d'aquesta edició per l'obra El veler magenta, mentre que Gemma Sardà, autora de Mudances, ha tornat a quedar finalista, igual que l'edició passada.
El veler magenta explica la història de l'Abel, un home d'uns seixanta anys, filatèlic, solitari i deprimit per la seva viduïtat que es mira el món amb una barreja de distància i displicència, fins que es veu embolicat en una trama que també esquitxa la seva filla. La història de l'Abel li ha servit a l'escriptor i advocat Jaume Puig per guanyar la 36a edició del premi Just Manuel Casero. Una fita que el blanenc feia temps que perseguia. "M'he presentat en tres ocasions i en les tres, d'alguna manera he estat premiat: dues vegades com a finalista, i ara com a guanyador", va explicar l'escriptor en declaracions al Diari de Girona.
El jurat, format per Mita Casacuberta, Josep M. Fonarellas, Imma Merino, Vicenç Pagès, Eva Vázquez i Guillem Terribas, considera que l'obra és "una intriga molt ben resolta amb un llenguatge estructurat, de frases felices i observacions pertinents". "En aquesta obra plantejo la construcció psicològica de les persones solitàries que viuen a recés de la societat però que encara no han perdut, malgrat els anys i el dolor, la capacitat d'estimar els altres", explica l'autor.
Jaume Puig va rebre com a premi 2.200 euros i una escultura de Quim Corominas. A més, El veler magenta serà publicat per l'Editorial Empúries.
La finalista
Gemma Sardà repeteix per segon any consecutiu com a finalista del concurs. "Sóc reincident", comentava de broma després de conèixer el resultat final.
El seu projecte d'enguany, Mudances, toca també el tema de la soledat. Un home gran, acabat de separar, i una noia jove, que tasta la soledat després que els amics hagin abandonat el pis que compartien, coincideixen en un mateix poble on, gràcies a l'atzar, s'intercanvien involuntàriament les capses amb les seves pertinences. L'ambient del poble i la consciència d'estar sols condueixen la novel·la cap a la introspecció, amb l'aparició de punts en comú.
L'acte d'entrega es va celebrar a la Sala Planeta de Girona i va començar amb un vídeo en memòria de Narcís-Jordi Aragó. El periodista i escriptor gironí va morir el passat 22 d'agost, a l'edat de 84 anys. Aragó va ser un dels fundadors de l'Associació de Premsa de Girona i impulsor del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Així mateix, l'organització també va voler recordar Núria Terés, exregidora de l'Ajuntament de Girona, que dissabte va morir, a causa d'un càncer, als 54 anys.
L'acte va seguir amb un record a l'escriptora i periodista Montserrat Roig, abans de passar a l'anunci del resultat. L'actriu Rosa Cadafalch va recitar alguns fragments de les obres que més reflectien la seva personalitat "lúcida, d'esquerres, contradictòria i feminista", tal com la va descriure Cadafalch.
Marina Vinardell, Diari de Girona 31.10.2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada