31/10/16

Premi Casero a la insistència

 Jaume Puig, que havia estat finalista dos cops, guanya amb ‘El veler magenta'.
Gemma Sardà torna a ser finalista, per segon any consecutiu.

L'autor blanenc Jaume Puig, que n'havia estat finalista en dues ocasions, va rebre ahir a Girona el 36è premi de novel·la curta Just Manuel Casero, per El veler magenta. L'obra finalista va ser Mudances, de la barcelonina Gemma Sardà, finalista del Casero de l'any passat amb La veu de Cyrano.
El premi, convocat per la Llibreria 22, està dotat amb 2.200 euros, una escultura de Quim Corominas i la publicació a l'editorial Empúries. El finalista rep 600 euros. La lectura del veredicte del jurat i el lliurament del premi es va fer, com és habitual, a la sala La Planeta, aquest cop amb l'assistència del conseller de Cultura, Santi Vila.
“Fresca i llegidora”
Josep LLuch, Vicenç Pagès, Gemma Sardà, Jaume Puig
Joan-Daniel Besonoff, Santi Vila, Francesc Ten, J.M. Fonalleras
Imma Merino i Guillem Terribas. Foto: R.E. 
A aquesta convocatòria s'hi havien presentat 21 originals. A diferència d'altres ocasions en què hi havia una obra que era clarament millor que la resta –i l'elecció de la guanyadora era una feina fàcil– aquest any la decisió del jurat va ser per majoria simple. La periodista Imma Merino, en nom del jurat (compost per ella mateixa i Mita Casacuberta, Josep Maria Fonalleras, Vicenç Pagès, Eva Vázquez i Guillem Terribas, com a secretari sense vot), va qualificar El veler magenta com “una ficció de debò, fresca i llegidora”, que té de protagonistes “personatges foscos que conformen una intriga molt ben resolta amb un llenguatge estructurat, de frases felices i observacions pertinents”. L'acció que s'hi narra passa en només 24 hores. Els personatges principals són dos homes aficionats a la filatèlia, unes persones que viuen al marge de la societat. “No han perdut encara la capacitat d'estimar la gent. Per a ells, aquest apartar-se de la resta és una mena de protecció” –va explicar Puig– “a diferència d'algun antagonista que surt a la novel·la que no sap estimar la gent i, per tant, no necessita protegir-se dels altres”. Aquest plantejament és el punt de partida d'una construcció psicològica dels protagonistes i d'una trama “que és una paròdia de novel·la negra”.
Mudances, coincideixen en un poble un home gran i una noia jove que s'acaben de traslladar de la ciutat. L'intercanvi involuntari de les respectives capses de la mudança permetrà als protagonistes conèixer les intimitats de l'altre. Aquesta circumstància –va argumentar el jurat– “mena la novel·la cap a la introspecció”.
Jaume Puig (1962) és advocat i durant uns anys va ser músic de cobla. És col·laborador de la revista literària El llop ferotge i ja té una novel·la publicada, Momssen (Acontravent, 2011). Gemma Sardà (1967), traductora i correctora de La Vanguardia, ha publicat aquest any l'obra amb la qual va quedar finalista de l'anterior Casero, La veu de Cyrano (Empúries), i és la coautora, junt amb Manuela de Madre, de Vitalidad crònica. Convivir con la fibromialgia (Planeta, 2005). Puig i Sardà van coincidir a assenyalar l'escriptor rossellonès Joan Daniel Bezsonoff –antic guanyador i finalista del Casero, present a l'acte– com la persona que els va convèncer de presentar-se a aquest premi després d'haver-ne estat finalistes.
Montserrat Roig
L'acte va reunir una cinquantena de persones, entre elles, familiars del malaguanyat polític i activista cultural en honor del qual la Lliberia 22 va instaurar el premi. Abans de la lectura del veredicte, l'actriu Rosa Cadafalch va llegir una selecció de textos de Montserrat Roig, a tall d'homenatge en el 25è aniversari de la seva mort.
El lliurament del premi forma part de la XXIV Proposta de Poesia, organitzada també per la Llibreria 22. Avui (La Planeta, 20 h), es posa en escena L'home de Stratford, de Jonathan Bates i interpretat per Marc Rius i Sílvia Ricart.

Uns minuts emotius en record de Narcís-Jordi Aragó

L'acte, conduït pel llibreter Guillem Terribas, va arrencar amb la projecció de Narcís-Jordi Aragó en el record, un audiovisual en què es rememorava el periodista i escriptor mort a l'agost. El recull incloïa fragments de vídeos i enregistraments sonors (en presentacions de llibres, en lliuraments del Casero, etc.), així com fotografies en què l'antic director de Presència i home molt vinculat als Casero parla sobretot de la feina de periodista. Terribas també va tenir unes paraules de record per Núria Terés, exregidora de l'Ajuntament de Girona i professora d'institut que havia mort unes hores abans.
Ramon Esteban, publicat en el Punt Avui 31.10.2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada