3/9/13

La Penyora dedicarà el 7è Festival Pepe Sales al poeta Juan Eduardo Cirlot

Crític d'art i músic dodecafònic, va ser també l'autor del cèlebre ‘Diccionario de símbolos'.
El festival destacarà, al gener, la seva defensa de l'individu.

Juan Eduardo Cirlot, fotografiat el 1951 amb les seves espases.
Foto: FRANCESC CATALÀ-ROCA.
La Penyora dedicarà a finals del gener vinent la setena edició del Festival d'Art Independent Pepe Sales a Juan Eduardo Cirlot (Barcelona, 1916-1973), poeta surrealista, músic dodecafònic, crític d'art, autor del referencial Diccionario de símbolos i, sobretot, “un defensor de l'individu”, segons Consol Ribas i Lluís Llamas, organitzadors d'aquest festival obert a tota la ciutadania que, en les seves sis edicions anteriors, ha estat dedicat, respectivament, a Pepe Sales, Miquel Bauçà, Pedro Casariego, Lluís Vilà, Santa Teresa de Jesús i Carilda Oliver.
Juan Eduardo Cirlot compleix tots els requisits que La Penyora busca en un creador que pugui servir com a epicentre del gran tsunami artístic que representa a Girona el Festival Pepe Sales, on músics, pintors, cineastes, poetes... s'inspiren en l'obra de l'autor triat per fer les seves pròpies creacions. Cirlot té “el punt de rebel·lia i llibertat” que ha tingut tots els seus precursors en el festival gironí, però a més de ser un indomable va ser també “un poeta d'una qualitat impressionant”, poc conegut en vida –el seu prestigi públic el va adquirir sobretot com a crític d'art de La Vanguardia–, perquè bona part dels seus poemaris van ser volgudament autoeditats i de difusió molt restringida. L'editorial Siruela ha recuperat bona part de la seva obra, inclòs el cicle Bronwyn (1967), considerat la seva gran obra poètica, inspirat pel personatge homònim que interpretava Rosemary Forsyth en el film El senyor de la guerra (1965), amb tècniques de permutació inspirades per la càbala, el sufisme i la música dodecafònica. Les lletres i les paraules perden en aquest cas el seu sentit original per adquirir nous significats, sovint arcans i propers a una espiritualitat mai consumada del tot per l'agnosticisme declarat de Cirlot.
Jordi Muñoz Solà, amic de la família de Cirlot, va suggerir el seu nom als organitzadors del Pepe Sales, que ja s'han posat en contacte amb les filles del poeta, Lourdes i Victòria, les quals han rebut molt bé aquesta iniciativa gironina. De fet, elles s'estan encarregant de la preservació i difusió de l'obra del seu pare, a través d'iniciatives com ara l'exposició que li va dedicar, ara fa dos anys, l'Arts Santa Mònica, comissariada per Enrique Granell. El festival també té la col·laboració de Vicenç Altaió.
Xavier Castillón, publicat en el Punt-Avui 03.09.13
* La 22 hi col·lobora. Tenim els llibres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada