13/5/14

´Bluf´, de Joan Yago, rep el Quim Masó

La companyia La Calòrica, recollint el premi Quim Masó
a la Planeta.Foto:

La companyia La Calòrica guanya el guardó de nous projectes teatrals amb un text "pop, gamberro i explosiu"

Bluf, de Joan Yago i la companyia La Calòrica, va guanyar ahir la vuitena edició del premi Quim Masó als nous projectes de producció teatral, mentre que Uritorco, de la Companyia Hongaresa de Teatre escrita per Paco Zarzoso i Lluïsa Cunillé i La Tortuga de Califòrnia, un text de Daniela Feixas per l'Associació Cultural per la Renovació Teatral (ACRT) van quedar finalistes. 
Com a guanyadora, la jove companyia -fundada l'any 2010 per un grup de llicenciats de l'Institut del Teatre de Barcelona- rebrà prop de 50.000 euros per aixecar el projecte de Bluf, que s'estrenarà al festival Temporada Alta 2014 i formarà part de la programació del Grec 2015. 
El text de Yago, que es va proclamar guanyador en un acte públic celebrat ahir al vespre a la sala La Planeta de Girona, és segons la companyia la base d'un "espectacle concís, pop, gamberro, realista i explosiu com una onomatopeia" amb una munió d'"històries encreuades sobre personatges que decideixen canviar de vida i buscar la felicitat". Amb només cinc actors, s'hi podran veure personatges com en Ninot, l'Albert, la Rut, l'Olga, una abella que dirigeix una multinacional o unes moteres lesbianes que atraquen bancs. 
En nom del jurat, el director del Festival Grec, Ramon Simó, va voler destacar la qualitat de les tres finalistes, que comparteixen "la voluntat de trobar un llenguatge teatral propi". 
En aquest sentit, Simó va definir Bluf com "una comèdia particularment viva, negra, però amb elements que l'acosten al drama" i amb un llenguatge capaç d'empeltar teatre i còmic. 
"El principal referent del text és la novel·la gràfica americana", va assegurar Simó, explicant que Yago ha aprofitat la llibertat pròpia del dibuix per "juxtaposar escenes com si fossin vinyetes" i "jugar amb els tòpics de la cultura pop". 
El director del festival barceloní va elogiar, a més, la curta trajectòria de La Calòrica i va felicitar els seus components per "la voluntat de mantenir un treball de companyia en uns temps foscos". 
La veu de la cantant i actriu Nina acompanyada dels músics Jaume Fulcarà, Pere Martínez i Adrià Bauzó va servir per completar la festa, en què el presentador de l'acte, l'escriptor Josep Maria Fonalleras, va fer "una gimcana de pujades i baixades de l'escenari" per reivindicar la vitalitat del teatre, invocar referents com el desaparegut Modest Prats a través dels versos de Fedra i recordar els centenaris de Joan Vinyoli, Julio Cortázar i Dylan Thomas.
Suport a la producció
Creat l'any 2006 per recordar l'actor, director i productor de teatre Quim Masó, és l'únic guardó amb retribució econòmica al país per a la producció i exhibició de muntatges de text en català no estrenats. 
El jurat d'aquesta edició estava integrat pel director i autor teatral Sergi Belbel; el director teatral i del Festival Grec de Barcelona Ramon Simó; el crític i periodista teatral Andreu Gomila; el director de la Sala La Planeta, Pere Puig; el director del Teatre Municipal de Girona, Josep Sánchez; Josep Domènech com a representant de Bitò Produccions i el dramaturg Josep Maria Miró, guanyador de l'any passat amb Nerium Park. El llibreter Guillem Terribas actuava com a secretari.
Alba Carmona, Diari de Girona 13.05.14

La Calòrica guanya el vuitè premi Quim Masó amb ‘Bluf'

L'obra, escrita per Joan Yago, ha estat escollida entre les 48 propostes presentades aquest any. El jurat valora que és “una comèdia viva, estranya, dotada d'humor negre i elements dramàtics”.

“Un compendi d'històries entrecreuades sobre personatges que decideixen canviar de vida i sortir a buscar la felicitat. Persones que desitgen viure la vida d'un heroi de pel·lícula, però que comencen a fer-se grans i s'adonen que la vida que ells havien somiat no és la que tenen.” Així defineix Joan Yago l'obra titulada Bluf, de la qual és l'autor, que ha estat seleccionada com a mereixedora del vuitè premi Quim Masó a nous projectes de producció teatral, que es va lliurar en un acte celebrat ahir al vespre a la sala La Planeta de Girona. L'escriptor Josep Maria Fonalleras i la cantant Nina van amanir la cerimònia d'entrega dels premis.
Bluf és el cinquè projecte de La Calòrica, companyia teatral que va néixer l'any 2010 gràcies a un grup de llicenciats de l'Institut del Teatre de Barcelona, l'equip artístic de la qual el formen Joan Yago (dramatúrgia), Israel Solà (direcció), Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Marc Rius i Júlia Truyol (intèrprets). Entre els anteriors treballs, destaquen La nau dels bojos (premi Adrià Gual 2012) o Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I (premi del jurat i del públic al Festival Escènica de Foios).
Ramon Simó (director del Festival Grec), com a portaveu del jurat –format pel director Sergi Belbel (autor teatral), Andreu Gomila (crític), Pere Puig (director teatral i de La Planeta), Josep Domènech (Bitò Produccions), Josep Sánchez (director del Teatre Municipal de Girona), Josep Maria Miró (guanyador de la setena edició dels Premis Quim Masó) i Guillem Terribas (Llibreria 22) com a secretari– va voler destacar “la qualitat de les propostes finalistes”, entre les que hi havia Uritorco, de la Companyia Hongaresa de Teatre, escrita per Paco Zarzoso i Lluïsa Cunillé, i La tortuga de califòrnia, un text de Daniela Feixas per a l'Associació Cultural per la Renovació Teatral (ACRT). Simó també va avançar que l'obra guanyadora és “una comèdia viva, estranya, dotada d'humor negre amb elements dramàtics, que beu del pop i la novel·la gràfica nord-americana”. Pel que fa a l'argument, se sap que, entre altres aspectes, és un muntatge on es podran veure molts personatges –només representats per cinc intèrprets–, entre els quals destaquen una abella que dirigeix una multinacional i unes aficionades a les motos lesbianes.
A l'entrega del premi, el seu autor, emocionat, va declarar que esperen que l'obra no sigui realment un bluf quan s'estreni.
Jordi Camps Linnell, publicat a El Punt-Avui 13.05.14

 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada