12/3/11

Mantenir vius els noms propis

Narcís-Jordi Aragó a casa seva.
Foto: Jordi Soler.
Narcís-Jordi Aragó recull en un llibre articles en els quals esbossa pinzellades de personatges amb rerefons gironí.
Quan la Diputació de Girona li va encarregar que fes un recull d'articles seus publicats durant els més de vint-i-quatre anys que ha estat vinculat a la Revista de Girona, Narcís-Jordi Aragó (Girona, 1932) es va proposar buscar-hi un fil conductor. Ben aviat, va descobrir que un dels nexes d'unió que més predominava entre aquells articles publicats era que, essencialment, tractaven sobre personatges que d'alguna manera havien transcendit la vida rutinària per entrar a formar part de la “petita història” o “la Història de la Cultura”, en paraules de Xavier Xargay en el pròleg del llibre. També, que la majoria d'aquelles personalitats estaven vinculades a les terres gironines.
És així que s'ha concebut Retrats a mitja tinta, un llibre que inclou 146 articles, que tenen com a comú denominador gent que ha deixat petja però que, com reconeix el mateix autor, “molts d'ells han restat marginats per la memòria col·lectiva”. “Mantenir-los vius, d'alguna manera, també és una de les raons d'aquest volum”, reconeix Aragó.
Des d'Andreu Pastells a George Steiner i Peter Handke, Narcís-Jordi Aragó agrupa tota aquesta sèrie de personatges per categories (Lletres, Arts, Civisme i Proximitats). Amb l'excepció de setze textos que procedeixen del diari El Punt, dos que provenen de Presència i un que pertany a l'opuscle Recordar Rodoreda, tots els articles han estat publicats a la Revista de Girona. N'hi ha afegit per acabar d'arrodonir el conjunt i per acabar, sobretot, de donar una visió d'unes èpoques que estaven poc representades.
El llibre –el 25è volum de la col·lecció Josep Pla de la Diputació de Girona–, es presentarà el proper 17 de març, a dos quarts de vuit del vespre, a l'Auditori Josep Viader de la Casa de Cultura.
*La Llibreria 22 en farà la venda de llibres.
Jordi Camps Linnel, publicat en el Punt el 10.03.11

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada