20/3/11

Rafel Nadal demana als ´mandarins´ que tornin l´humanisme a la política

Rafel Nadal demana als ´mandarins´ que tornin l´humanisme a la política.
Quim Espanyol, Rafel Nadal i Josep M. Fonalleras.
Foto: Aniol resclosa
Rafel Nadal recomana als "mandarins" que "deixin d'actuar" i "tornin l'humanisme a la política", segons va dir ahir per tancar l'acte de presentació a Girona del llibre amb el qual aquest periodista, fins fa poc director d'El Periódico de Catalunya, segella la seva entrada al món de les Lletres. Els mandarins (Columna) presenta una galeria de breus però intensos retrats de personatges coneguts com Jordi Pujol, Pasqual Maragall o José Montilla.
Nadal va presentar el llibre a la Llibreria 22 envoltat d'amics i familiars, amb la participació del periodista i escriptor Arturo San Agustín, segons el qual l'autor és de les poques persones al món que seria capaç de "fer reflexionar el coronel Gadafi" per les seves dots de persuasió. San Agustín va situar Nadal entre els autèntics patriotes: "Dono fe que l'he vist quedar-se sol defensant la dignitat de Catalunya, més sol que Gary Cooper a Sol davant el perill".
San Agustín va fer una fèrria defensa de Nadal davant els reiterats atacs que ha rebut per una suposada imparcialitat en l'exercici de la seva professió per ser germà de l'exalcalde de Girona i exconseller Joaquim Nadal.
El poeta Quim Español va lloar l'"home dels atributs" Rafel Nadal assegurant que ha estat tota la vida "una espècie d'inventor de projectes que han arrossegat molta gent". Per Español, amb Els mandarins Nadal passa de "periodista afinat" a "escriptor sagaç", com ho demostra el fet que el llibre vagi ja per la segona edició, fins i tot abans de les presentacions.

Ironia suau i contenció
La suau ironia i la contenció són altres qualitats d'un Nadal escriptor que ha sabut agafar els polítics in fraganti, en situacions insòlites, que expliquen més bé el seu caràcter, i d'una manera més divertida, que no ho faria una llarga biografia.
També va participar a l'acte l'escriptor Josep Maria Fonalleras. Va dir que el coneix bé com a "excunyat i excap", i va afirmar que aquest té la virtut de fixar-se en els gestos i en els silencis "per arribar a l'ànima dels polítics" i demostrar, a més, com a través de la comèdia també es poden dir moltes coses importants. Segons Fonalleras, Nadal treballa en nous projectes literaris que deixaran curt l'èxit ?d'aquests retrats de "mandarins". Rafel Nadal va tancar l'acte ?explicant que aquest llibre pot semblar escrit a raig, però, contràriament, ha estat diverses vegades depurat "fins a deixar-ne només l'essència".
Daniel Bonaventura, publicat en el Diari de Girona, 19.03.11

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada