15/10/11

Equip de cultura i pau

El fotògraf Steve McCurry, que ahir va rebre el premi Liberpress i el va dedicar als seus companys morts i empresonats, exposarà la seva obra a Girona l'any vinent.
“Vull dedicar aquest guardó als meus col·legues morts i empresonats en Afganistan i altres zones en guerra.” Amb aquestes paraules va rebre ahir a la nit el premi Liberpress 2011 el fotoperiodista nord-americà Steve McCurry, autor de la famosa fotografia de la noia afganesa que es va convertir en una de les portades més memorables de National Geographic i que va tornar a retratar 15 anys després. “Quan la vaig trobar, instantàniament vaig quedar admirat per la seva expressió bella i poderosa. Tota la seva història estava escrita a la seva cara”, rememorava ahir McCurry després d'haver arribat a un acord amb el president de la Diputació, Jaume Torramadé, perquè exposi la seva obra a la Casa de Cultura de Girona, molt probablement l'any vinent. “La fotografia té a veure amb observar, examinar i explorar. Sóc molt curiós i em fascinen les diferències entre cultures, encara que, malauradament, cada vegada tendim més a una cultura única. Jo reivindico la bellesa de la diferència.”
McCurry va ser ahir un dels principals protagonistes, però no l'únic, dels premis Liberpress, que es van lliurar en un acte a la sala de cambra de l'Auditori, obert pel president de la Diputació i l'alcalde de Girona, amb molta imatge –cada premiat anava precedit d'un vídeo introductori–i també molta música en directe: va començar la cantautora andalusa Lucía Sócam, que va ser una de les tres representants del poble sevillà de Guillena que van rebre el premi Liberpress Memorial per la recuperació de les restes i la memòria de 17 dones que van ser assassinades i enterrades en una fosa comuna durant la guerra civil per estar casades amb militants cenetistes o comunistes. Sócam va interpretar dues cançons dedicades a les 17 Rosas de Guillena, una història que va commoure la cineasta Agnès Varda, una altra premiada de la nit. La música va continuar després amb Maria del Mar Bonet (Liberpress Cançó), que va cantar sense cap altre instrument que la seva veu dues cançons de treball del camp mallorquí: una cançó de bressol i una tonada de segar. Després, el cantautor guixolenc Josep Andújar, Se, va mostrar en què consisteix la nova cançó de taverna.
L'eclèctica llista de premiats va continuar amb l'Escola de Cultura de Pau de la UAB (Liberpress Associació), amb les seves quatre des com a consigna, les des de democràcia, desenvolupament, drets humans i desarmament; Josep Maria Castellet, premiat amb el Liberpress Literatura per “la seva intensa vida intel·lectual”, i el dibuixant underground nord-americà Gilbert Shelton, pare dels Freak Brothers i ara dels Not Quite Dead, encara rebel i actiu als 71 anys –“jo segueixo la idea de l'humor universal, d'intentar fer riure tothom, com l'ànec Donald”–. Per tot això i per la seva llarga i coherent carrera li van donar el premi Liberpress Camins.
El director del Centro Buñuel de Calanda, Javier Espada, premiat l'any passat a la categoria de cinema, va lliurar aquest premi a Agnès Varda, que es va manifestar molt honorada per formar part d'uns guardons que defensen “la pau, la cultura, la diversitat i la llengua catalana”. Varda, que està portant a terme un seminari a la Càtedra Ferrater Mora, va desitjar que Josep Maria Terricabras es recuperi aviat del seu recent accident; i de la professora Imma Merino, crítica de cinema d'El Punt Avui, va dir també: “Coneix el meu cinema millor que jo.”
Els representants de l'equip de rugbi perpinyanès, la USAP, que van recollir el premi Liberpress Catalunya, van subratllar la catalanitat d'un equip que treballa per difondre el coneixement de la llengua catalana entre els seus jugadors, i que aspira a ser “l'equip de tot Catalunya”. “Si guanyem la copa d'Europa, la portarem a Girona”, van afegir.
Xavier Castillón, publicat en El Punt-Avui, 14.10.11

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada