31/10/11

El Casero, per a la valenciana Muriel Villanueva

 Muriel Villanueva mostra el guardó,
obra de l'artista Quim Corominas. Foto: lluís Serrat

L'obra guanyadora del premi de novel·la curta que convoca la Llibreria 22 es titula ‘La gatera', mentre que la finalista és ‘El somni de les balenes', de la manresana Alba Sabaté.
E
l 31è premi de novel·la curta Just Manuel Casero, lliurat ahir a la sala La Planeta de Girona, ha estat per a La gatera, de l'autora valenciana que viu a Barcelona Muriel Villanueva. L'obra tracta de la fragilitat dels límits que establim entre determinats conceptes, com ara la realitat i la ficció o la vida i la mort, segons la definició de la mateixa autora. La finalista va ser la manresana Alba Sabaté per El soroll de les maletes.
El primer premi està dotat amb 2.200 euros, la publicació de l'obra per l'editorial Amsterdam i una escultura (aquest any, una peça de Quim Corominas feta de paper), mentre que el finalista rep 600 euros. El convocant del Casero, Guillem Terribas (Llibreria 22) va demanar als editors que també publiquessin l'obra finalista.
Autora amb experiència
Muriel Villanueva (1976) es va formar en el camp de la música (és diplomada en educació musical), però ja té una trajectòria en el camp literari. Ha publicat Diari de viatge a l'Índia. Els ulls de Rita o la tendresa del món (1998), Mares, i si sortim de l'armari? (2006) i Jo toco i tu balles (2009), així com un recull de poemes. La protagonista de La gatera és una noia que, després de perdre tota la família, hereta dos pisos en un edifici d'una gran ciutat. En un hi viurà ella, mentre que l'altre habitatge el lloga a un noi. Un forat perquè s'hi esmunyi un gat serà el nexe d'unió físic entre els dos espais. Aquest és l'escenari on Villanueva convida el lector a l'exploració de determinats límits conceptuals.
La finalista
L'autora finalista, Alba Sabaté (1962), fa protagonista d'El soroll de les balenes una adolescent que viu una experiència que li condicionarà el futur. Sabaté és catedràtica de literatura en un institut de secundària del Prat de Llobregat. El 2005 va quedar finalista del premi Pere Calders amb Paradisos d'aigua.
Una edició amb qualitat
El jurat el formaven Margarida Casacuberta, Imma Merino, Josep Maria Fonalleras, Eva Vázquez i Vicenç Pagès, mentre que Guillem Terribas n'era el secretari sense vot. En el seu parlament en nom de tots ells, Casacuberta va fer notar, d'una banda, l'elevat nombre d'originals rebuts en aquesta edició (40, una de les xifres més altes en la història dels premis) i d'altra, el “nivell realment important” de la majoria dels textos. Com faria més tard Terribas, el jurat va recomanar que s'edités l'obra que havia quedat finalista.
Mercè Sampietro i Eduard Iniesta
Mercè Sampietro i Eduard Iniesta al final
 de la seva actuació. Foto: Bernat Casero
La festa del Casero s'emmarca en la Proposta de Poesia, un cicle que des de fa dinou anys organitzen conjuntament la sala La Planeta i la Llibreria 22. És per això que, com a preludi del lliurament del guardó, sempre hi ha una actuació. En l'edició d'ahir, va anar a càrrec de l'actriu Mercè Sampietro i el músic Eduard Iniesta, que van interpretar uns fragments del seu espectacle Sensualitats, bastit amb poemes i narracions de diversos autors. Avui (20h) es retrà un homenatge al malaguanyat escriptor Miquel Pairolí, amb la participació d'amics i escriptors.
Ramon Esteban, pulicat en el Punt-Avui 31.10.11.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada