27/10/11

Sagarra sensual

Proscènium ofereix avui, a La Planeta, una lectura d'alguns dels versos més vitalistes de Sagarra i fragments d'‘El comte Arnau'.
L
a vida val quan un la fa ben plena, / quan un li va enriquint tots els moments, / quan et bull dins el nervi i dins la vena, / quan et canta per tots els sentiments.” Aquest és un fragment del poema èpic El comte Arnau, amb què Josep Maria de Sagarra feia, l'any 1928, una reinvenció del mite, una interpretació abarrocada, realista, esquerpa, en contraposició amb la versió de Joan Maragall, que condueix el protagonista a la redempció, mentre que al llarg dels més de deu mil versos hendecasíl·labs de Sagarra la redempció no surt enlloc. El fragment consignat a l'inici concentra de manera immillorable l'esperit de la lectura Sagarra sensual, que ofereix avui (20 h) el Grup Proscènium, a la sala La Planeta de Girona –l'entrada és gratuïta i l'aforament limitat–, amb la direcció de Joan Ribas, en el primer acte de la XIX Proposta de Poesia, que organitzen la sala i la Llibreria 22, convocant també del premi literari Just Manuel Casero, que enguany arriba a la trenta-unena edició, i al qual està vinculada la proposta.
L'espectacle, que es farà a la sala diàfana de La Planeta, al pis de dalt, es divideix en dues parts. En la primera es farà la lectura a una o dues veus d'un recull de poemes esparsos amb un fil conductor: el gust del poeta per l'amor, per la sensualitat, per l'erotisme, els efectes gairebé màgics provocats per l'acostament de la figura femenina.
La segona part de la lectura la centren quatre fragments del magnificent poema èpic El comte Arnau, que allunyen aquesta figura del romanticisme, del mite, i en què Josep Maria de Sagarra el descriu com un home arrogant, altiu, vençut als seus instints, dèspota i primari. Un personatge, en definitiva, profundament humà.
Joan Ribas dirigirà en aquesta lectura Cristina Arenas, Carina González, Laura Casamitjana, Roser Massanas, Jordi Garcia, Marc Subirà, Dani Chicano, Miquel Casellas, Salvi de Castro, Albert Reverendo, Narcís Subirà i Narcís Garcia.
Redació El Punt 27.10.11

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada