31/10/11

Premi Just Casero.Muriel Villanueva guanya el Just Casero abordant els «conceptes frontera»

D'esquerra a dreta, Alba Sabaté, Muriel Villanueva
i Guillem Terribas, acabat l'acte d'entrega dels premis.
Foto:ANIOL RESCLOSA 
L'autora temia que «alguns tabús» de la trama fossin penalitzats. Alba Sabaté és finalista i el jurat recomana la publicació del seu text.
M
uriel Villanueva i Perarnau (València, 1976) va guanyar ahir la XXXI edició del Premi Just Casero de novel·la curta amb el text La Gatera, una història que aborda diversos "conceptes-frontera", com ara sobre gènere o sexualitat, a través d'una noia que ha perdut tota la família i que és hereva de dos pisos interconnectats. La decisió del jurat -format per Vicenç Pagès, Mita Casacuberta, Josep Maria Fonalleras, Imma Merino, Eva Vázquez i Guillem Terribas (aquest com a secretari)- va ser presa per unanimitat. La finalista va ser Alba Sabaté i Villagrasa (Manresa, 1962), amb l'obra El soroll de les balenes. Sabaté es va presentar amb el pseudònim de Marta Ripoll. El guardó està dotat amb 2.200 euros, una estatueta de l'artista Quim Corominas i la publicació del llibre per part de l'editorial Àmsterdam, d'Ara Llibres. La finalista va rebre un premi de 600 euros. A causa de la qualitat, el jurat va recomanar la publicació també de l'obra. El guardó es va entregar a la Sala La Planeta de Girona, amb les grades plenes de persones vinculades al món cultural i familiars de Just Casero.
Villanueva, que és diplomada en Educació Musical i treballa de professora a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, va explicar, en el parlament, que La Gatera ha estat "la novel·la més arriscada" que ha escrit, sobretot, per "alguns tabús" que hi són explícits i que, segons l'escriptora, haguessin pogut frenar les editorials i jurats. Per explicar el contingut de la trama, la professora de l'Ateneu Barcelonès va defensar que era una "novel·la de portes" i amb "la literatura, els llibres i les llibreries" com a marc referencial. Acabat l'acte d'atorgació dels premis, Muriel Villanueva va qualificar el text com una "novel·la misteriosa" que compleix la frase feta que suggereix que "la realitat és molt més del que sembla a primera vista". La guanyadora fa 10 anys que resideix a Barcelona.
Mita Casacuberta, en nom del jurat, va explicar que aquesta edició del Casero ha implicat "molta feina" i "molta discussió" per saber quina era l'obra guanyadora a causa que el "nivell" dels 40 textos presentats era "important". Això, va continuar, permet tenir "molta esperança" pels autors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada